a

Lorem ipsum dolor sit amet, conse ctetur adip elit, pellentesque turpis.

Buro Klink

  /  Orthopedagoog   /  Hoe overleef je een overprikkeld kind in de maand december?
Orthopedagoog Utrecht dyslexie remedial teaching prikkels december

Hoe overleef je een overprikkeld kind in de maand december?

De feestmaand december is weer begonnen! Voor de één is het de gezelligste maand van het jaar met kerstlampjes, lekker eten, cadeautjes en samen zijn. Voor de ander kan de maand december niet snel genoeg voorbij zijn. Zeker met kinderen kan het deze maand allemaal wat veel worden. Thuis, op school, op de opvang en zelfs buiten op straat zijn er deze maand zo veel prikkels dat het een negatief effect kan hebben op het gedrag van onze kinderen. Ze kunnen bijvoorbeeld emotioneel reageren of juist lichamelijk klachten krijgen. 

December, een maand vol prikkels

Orthopedagoog Utrecht dyslexie remedial teaching 8

Nog voordat we op 11 november met onze lampion langs de deuren Sint-Maarten hebben gevierd, is het Sinterklaasjournaal al op tv. Dit wordt gevolgd door de maand december waarin de festiviteiten zich in rap tempo opvolgen. De dagelijkse activiteiten zoals sportles, zwemles, muziekles, speelafspraken, verjaardagen gaan daarnaast ook gewoon door. Het heeft weerslag op onze kinderen. 

De feestdagen nemen spanning met zich mee; het ene kind is benieuwd wat het van Sinterklaas zal krijgen, de ander vindt de lampjes in de kerstboom maar vervelend of is bang voor de harde knallen van vuurwerk. Deze prikkels komen er naast de vaak al drukke levens van onze kinderen bij. Het zijn veel prikkels tegelijk die het kinderbrein niet goed kan verwerken, met als gevolg nachtmerries, driftbuien, slecht slapen, buikpijn, nou ja… vul maar in.

Zintuigelijke prikkelverwerking

Prikkels worden verwerkt in onze hersenen. We noemen dat ook wel zintuigelijke prikkelverwerking. “Zintuigelijke prikkelverwerking is het vermogen om informatie uit ons lichaam en de omgeving via de zintuigen op te nemen, te verwerken en daarop te reageren met een gepaste reactie” (uit: Wiebelen en Friemelen thuis van Thoonsen & Lamp, 2017).

Het verwerken van prikkels doet iedereen de hele dag door. Prikkels komen binnen via de zintuigen. Thoonsen en Lamp (2017) beschrijven 7 zintuigen, namelijk: ogen, mond, neus, oren, tast, bewegen en evenwicht. Prikkels komen binnen via één of meerdere van deze zintuigen, deze worden doorgegeven aan de hersenen waarna gefilterd wordt hoe ‘belangrijk’ deze prikkels zijn en of ze prioriteit hebben. Zo komt de prikkel van een brandlucht vaak direct door, in tegenstelling tot een prikkel zoals je horloge dat je de hele dag al draagt. De prikkel wordt doorgegeven aan de hersenschors, daar aangekomen kan je je bewust zijn van de prikkel. Vervolgens volgt een onbewuste of bewuste reactie. Iedereen reageert anders op prikkels. De een heeft er misschien niet zo veel last van, terwijl de ander weer snel overprikkeld is.

Wat gebeurt er bij teveel prikkels?

Orthopedagoog Utrecht dyslexie remedial teaching

In december zijn er veel prikkels, zoveel dat veel kinderen de verwerking ervan niet goed aankunnen. Wanneer kinderen moe, ziek of gestrest zijn, worden prikkels in de hersenen niet goed meer gefilterd, omdat daar simpelweg te weinig energie voor is. Je hersenen filteren of dat moment dus niet of een prikkel belangrijk is en of het prioriteit heeft. Dit zorgt ervoor dat je bewust wordt van alle prikkels die binnenkomen en dit zorgt dus voor (nog) meer overprikkeling. Kinderen die overprikkeld zijn vechten (worden boos, gaan huilen), vluchten (luisteren niet, bieden weerstand) of verstijven (dromen weg, geven geen reactie). 

Wil je meer informatie over zintuigelijke prikkelverwerking? Lees dan eens het boek Wiebelen en friemelen.

Wat kan ik thuis doen? Tips.

Om er toch een leuke, gezellige maand van te maken, kan je thuis een aantal dingen doen om sommige prikkels buiten de deur te houden of je kind de ruimte geven om de vele prikkels te verwerken, zoals ontladen, ontspannen, duidelijkheid geven en goed voor jezelf en je kind zorgen. Niet iedere tip is op elk kind van toepassing. Kijk vooral goed naar je kind. Wat heeft het nodig?

Ontladen en ontspannen

 • Buiten spelen
 • Sporten
 • Dansen 
 • Een creatieve activiteit
 • Een warm bad
 • Een rustig muziekje luisteren
 • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie
 • Voorlezen
 • Praat met je kind 

Afspraken maken (duidelijkheid geeft rust)

 • Kies voor cadeaus bij sinterklaas of kerst
 • Geef duidelijk aan op welke dag of dagen je kind zijn schoen mag zetten
 • Bereid je kind voor op activiteiten, zoals sinterklaas op school of een lang kerstdiner
 • Kijk het sinterklaasjournaal niet, of op een ander moment dan voor het slapen gaan
 • Bespreek je verwachtingen
 • Wees selectief in feestje en Kerst/Sint activiteiten
 • Sla eens een speeldate over

Zorg goed voor jezelf en voor je kind

 • Geef het goede voorbeeld en zorg dat je zelf relaxed bent
 • Bouw gedurende de dag rustmomenten in
 • Zorg voor voldoende nachtrust
 • Eet en drink gezond

Heb je vragen over de zintuigelijke prikkelverwerking bij jouw kind? Ben jij op zoek naar iemand die je kind kan begeleiden in Utrecht? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. 

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gezond 2021!

Orthopedagoog Utrecht dyslexie remedial teaching